sâmbătă, 12 aprilie 2014

Despre baietii rai sau noile jucarii jucause


Au un colt de iad in ei. Stiu sa te prinda strans de mana in multime si sa-ti vorbeasca lipsiti de emotii. 

Te saruta ca si cum doar tu ai conta; desi nu te cunosc. Sunt aroganti, siguri pe ei si par atat de departe de suferinte, incat ti-ai dori macar pentru o clipa sa te pui in pantofii lor si sa vezi lumea prin ochii lor.

Nu tresar usor si nu se gandesc de doua ori. Nu au timp de dor. Nu au timp.

Si-au pierdut umanitatea. S-au pierdut in clisee, si-n intrebari existentialiste spuse la colt de bar, la 4 dimineata, in club.

Te primesc in casa lor, si te saruta pe frunte in timp ce-ti dau drumul pe partea cealalta a patului.

Sunt romantici pentru ca-i prinde bine. Iubesc ideea de iubire. Nu vor asta; vor experiente. Oh, si au de unde alege...

Nu vor sa fie salvati. Nu trebuie sa fie salvati. 

Le place jocul. Sunt tineri si frumosi. Sunt jucausi. Sunt jucarii.

Foloseste-i cu grija si pune-i la loc in raft. Sunt fabricati in serie. Nu apartin tie. Nu acum, cel putin.

Vrei sa le fii speciala, stiu. Nu esti. 

Zambetul ala natural, cand ii prinzi cu garda jos, nu dureaza. Da, exista suflet in ei, dar nu e treaba ta sa-l scoti la iveala.

Sunt corecti si nu fac promisiuni. Nu te suna maine, pentru ca nu-ti mai spun asta. 

Au instructiuni clare de folosire si e doar vina ta daca nu stii sa le citesti bine de la inceput.

Accepta-i, daca vrei. Altfel, fa un pas in spate.

Sunt baietii rai ai zilele noastre. Sunt noii cuceritori.

Sunt cei care o sa-ti trezeasca sufletul inert si cei care vor trece pe langa tine fara sa te salute, la doua zile distanta.

Da-le un telefon, imparte o tigara cu ei si traieste-ti o poveste din filmele fara happy end. 

Nu e despre tine, e despre ei.

4 comentarii:

Jasmine spunea...

Parca ai vorbit despre povestea mea...f frumos spus...ca un film fara happy end

Claudel GFX spunea...

ce bine ar fi sa poti trai doar prin cuvinte....

Ana-Maria spunea...

Ana a inteles...Va fi bine :)

Lance B spunea...

Mereu sunt doua laturi...Cred ca se cunoaste conceptul efectului fluture: Mișcarea aripilor unui fluture azi poate produce o mică schimbare a atmosferei. Din această cauză și de-a lungul unei anumite perioade de timp, atmosferă se va schimba. Peste o luna poate, o tornadă care trebuia să lovească coasta Indoneziei nu va mai apărea. Sau din contră, tocmai din această cauză va apărea.

Revin. Mereu sunt baietii rai carora le prinde bine firea in interesul experientelor multe si efemere(care stiu si sunt convinsi ca le sta bine si le exerseaza ca pe o rutina) si sunt baietii care au devenit rai din autoconservare dar tot nu scapa de palme usor transpirate si emotiile pe care le vad ca pe slabiciuni si nu mai vor sa le arate, dar care inevitabil sunt acolo - vizible sau nu.

Ceea ce vreau sa zic este ca de multe ori, orice trasatura pozitiva, incitanta in mod veritabil e adesea copiata si reprodusa(de la dulcegarii, la romantism samd) - ca doar nu are cum sa fie dezirabil din start ceva ce este neautentic...

Si rezulta o confuzie ce duce la aparitia efectului fluture. Baietii rai ce practica o tehnica neatentica sunt prea distanti, jucarii, si le convine. In schimb intentiile baietilor precauti dar oarecum accesibili sunt interpretate ca tehnicile mai sus mentionate de agatat, semnele ulterioare de accesibilitate provocand un veritabil scurt circuit si stop imediat - daca are ideea exprimata vreun sens . Si asa, experientele sunt scurte si superficiale, devin jucarii si nu le convine nicicum.

Revin la acel efect fluture si la prudenta. Daca esti intradevar bun la ceva, esti bun din fire, ai un talent care irefutabil da roade, pana la un anumit punct, dar observi ca aspiratiile pe termen lung intarzie sa apara, te resemnezi si te rezumi la experientele de scurta durata, folosindu-te de ceea ce stii sa faci bine, ca sa umpli vidul.

In orice caz, cu toate ca vorbesc din experienta personala, e o dezordine in ordinea expusa de idei. Poate reuseste cineva sa le descifreze. Acesta fiind concluzia, pana la urma. Unora nu le strica deloc sa fie salvati, asa un pic.